miercuri, 18 mai 2011

Hrana buna si gustoasa, fara foc, la noi acasa

Se incheie aproape un an de cand gatesc cel putin 3 feluri de mancare pe zi fara sa ma folosesc de aragaz. Parca as merita si eu un premiu, zic. :-)

Uitandu-ma inapoi, pot sa spun ca nu mi-a fost deloc usor. Daca nu m-as fi inspirat continuu de pe site-urile  Ligiei Pop, Inei Todoran precum si ale altor cunoscatori ai domeniului, nu stiu unde m-as fi aflat astazi.

Nu sunt adepta acestui stil de viata, denumit raw, ci gatesc pentru sotul meu pe care ma chinui sa il "tin in viata", cautand noi si noi retete, trucuri, combinatii care sa-i asigure nutrienti suficienti pentru a supravietui. E adevarat, poate nici lui nu i-a fost usor... dar cum a hotarat sa ramana ferm pe drumul verdeturilor vii, nu mai comentez in acest sens.
Ii dau inainte cu testarea gusturilor pe care le incerc eu inainte asemenea unui angajat al caselor imparatesti.  :-). Si chiar imi plac, sa stiti!

Daca ar fi sa dau o lucrare de control la materia "hrana buna si gustoasa fara foc, la noi acasa" nu stiu cu ce as incepe... sunt atea posibilitati... bani sa ai! ... si atatea arome, culori... Revenind la gust, raman la ce am declarat cand am preparat prima data o astfel de reteta: e sublim!

Chiar daca nu am acordat un spatiu special acestei mai noi indeletniciri, macar acum, la ceasul aniversarii, se cade sa dezvalui una dintre retetele care au avut si au cel mai mare succes la masa noastra: sarmalutele fara foc

2-3 morcovi
1/2 telina
1/4 radacina patrunjel
3-4 fire ceapa verde sau o ceapa uscata
1/2 cana nuci (sau caju, migdale) care au stat in apa cel putin 15 min
3-4 linguri ulei de masline
2-3 fire patrunjel verde
1 ardei iute (sau mai putin, dupa cum va place)
sare si cimbru, dupa gust

morcovii, telina si patrunjelul se trec prin razatoarea mica, ceapa se taie fin, nucile care s-au umflat putin si devin moi, se mixeaza impreuna cu uleiul, sarea si celelalte mirodenii.
le impaturim in foi de salata sau chiar de varza (pe care le-am strivit putin inainte si le-am presarat cu sare, ca sa devina moi
Ne place, ne place, ne place, place, place!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :-))))))))

Jurnal de Giulesti, acum aproape un an scriam...

June 23rd, 2010 at 6:53 pm

De cateva zile am dat curs provocarii de a gati fara foc si, credeti-ma, parca traiesc la alte dimensiuni. Nu am crezut ca pot sa experimentez atata…. NOU. Ce-i drept, emotiile sunt pe masura pentru ca, va dati seama, totul trebuie sa aiba gust, sa arate bine dar sa fie si satios (macar 2-3 ore sa tina de foame). Am studiat cam tot ce se poate pe net, am vorbit cu diverse persoane, adepte ale acestei diete, si imi dau seama ca mai am muuuuuuuuuuuuuuuuuult de invatat si stricat (recunosc, vreo doua combinaii le-am aruncat pentru ca erau cam…. nemancabile ). In cel mai scurt timp voi posta atat retete cat si fotografii. Sa vada poporul ce mananca cei care vor sa traiasca 200 de ani …. poate ca unele mamici ar fi curioase sa incerce…

sos de rosii cu toate ingredientele, in stare cruda: rosii (se pun si rosii uscate la soare care sunt mai consistente si au un gust f bun), usturoi, sare de mare, ulei de masline, busuioc. Toate acestea se mixeaza cu blenderul. E delicios. Cantitatile sunt lasate la aprecierea fiecaruia, dupa gust.

 salata cu ce ai prin frigider/gradina cu toate ingredientele in stare cruda: o mana de boabe de mazare, ~ 10 pastai foarte tinere de fasole, 2-3 frunzulite de telina, 6-7 buc ciuperci champignon marime medie, 1/4 varza, sare de mare, 4-5 linguri de maioneza facuta dintr-un ou crud, ulei de masline si lamaie. Mi-a placut mult. Incercati-o si voi!

5 comentarii:

Ligia spunea...

Draga mea,

Felicitari din toata inima! Chiar meriti toate aprecierile din lume! Mult succes in continuare si multumesc ca mi-ai amintit numele in postarea de mai sus. Te pup si numai bine!

Jurnal de Giulesti spunea...

Multumesc, Ligia! Sa auzim de bine si sa ne mai si vedem din cand in cand...;-)

Mihaella Gheorghiu spunea...

Felicitari!este cel mai sanatos!acesta este stilul ce ar fi bine sa-l adoptam toti.

Mihaella Gheorghiu spunea...

felicitari!acesta este stilul ce ar trebui sa-l adoptam toti!este foarte,foarte sanatos.

Jurnal de Giulesti spunea...

Sa inteleg ca si tu, mihaella, esti adepta acestei diete? poate ne dai si cateva retete inventate de tine? ;-)

Bloguri, Bloggeri si Cititori