miercuri, 23 mai 2012

Hrana noastra cruda cea de toate zilele



Sunt de pãrere cã exagerãrile, în orice domeniu al vieţii ar interveni, nu sunt benefice. Cu atât mai mult când ele privesc sãnãtatea noastrã. Ce vreau sã spun de fapt? Existã  persoane care se hrãnesc exclusiv cu hranã netratatã termic. Este alegerea lor, nu o comentãm.  În acest context, pe 11 iunie împlinesc şi eu doi anişori. De bucãtãrie crudã sau raw, cum se mai numeşte.


Gãtesc raw pentru soţul meu care a slãbit în prima jumãtate de an de hranã crudã treizeci  şi ceva de kilograme. Slavã cerului, pe mine incã nu m-a  lovit sãgeata dorinţei de a manca 100% raw. Totuşi ceva s-a întamplat. Dintre toate preparatele colorate ce îmi ies din mânã, iubesc pateurile verzi, crude. Sunt incredibil de simplu de obtinut. Practic le poţi face din orice fel de ierburi verzi comestibile (spanac, lobodã, rucola, salatã verde, pãpãdie, leurdã,   ştevie   şi altele) la care adaugi ceapã, usturoi (de preferinţã tot verzi, dar merg oricum), ulei extravergin de mãsline, sare, mult mãrar   şi o mânã de seminţe (de dovleac, floarea soarelui, susan, in, cânepa etc) de care se întâmplã sã ai prin casã. E musai ca eu sã am aceste seminţe pentru cã altfel nu aş avea cum sã dau consistenţã, proteine şi grãsimi pateurilor.



Aici am incercat o musaca dintr-un strat de pateu verde, unul de branza, ulei, apoi din nou pateu verde.
Am asezonat cu legume rosii pentru aspect dar si pentru un aport de vitamine.
Feliute de Weet Bix, peste care am pus pateul. Sunt delicioase ...


In final, aş avea o ghicitoare pentru voi:


Priviţi cu atenţie şi spuneţi-mi ce ingrediente se gãsesc in preparatul crud din imagine de mai jos.
Aştept cu nerãbdare rãspunsurile voastre la "comentarii".
?????

4 comentarii:

Anonim spunea...

f interesant si provocator:) si vreau sa te intreb: ceapa o prajesti? semintele de susan sau floarea soarelui sunt crude?? merci:):* si la cat mai multe retete raw ;)

Jurnal de Giulesti spunea...

Nu, desigur ca nu! Nu prajesc nimic in retetele raw. Asta e si definitia acestei "diete" nimic trecut pe flacara sau cuptorul aragazului. Semintele, da, sunt crude. Daca ai timp, lasa-le in apa inainte de a le folosi in pateuri. Nucile, la fel. Se spune ca nucile isi activeaza proprietatile abia dupa ce au stat 12 ore in apa. Semintele pot sta si 15 - 30 min.
Multumesc pentru urari!
Te mai astept si cu alte ocazii.

PS Nu vrei sa incerci raspunsul la ghicitoarea mea :-) :-*

Anonim spunea...

am identificat ceapa verde, conopida, tofu si mai sunt niste seminte dar nu le cunosc...poate imi zici tu:P

PS:merci de sfaturi:)

Jurnal de Giulesti spunea...

:-D Ceapa verde, da, branzica din lapte de vaca (reteta e pe site) si grau pe jumatate incoltit. Conopida nu am introdus-o in combinatia asta dar o sa incerc :-)))))))
Felicitari!!!!
E un aperitiv pe care sotul meu il consuma dupa ce vine de la sala.

Bloguri, Bloggeri si Cititori