duminică, 29 mai 2011

A durea/durere

Inca de la aparitia noastra pe lume, facem cunostinta cu durerea.
Mergem cu ea la brat pana in ultima clipa a vietii.
Sunt oameni care suporta mai usor durerea, altii care se aolesc din orice.
Exista femei care au nascut de 8 sau 10 ori cu toate ca durerile travaliului au fost la fel de intense de fiecare data.
Nu ne place durerea. E un lucru de care ne-am descotorosi oricand, cu placere.
Cu toate astea, neavand incotro, ii gatim fara sa vrem - salas in memoria noastra dintotdeauna.
Suntem norocosi sa traim in epoca tehnologiei avansate; descoperirile ultimei generatii si-au lasat amprenta si in domeniul luptei cu durerea. Astfel, nenumarate tipuri de calmante au invadat piata si ai spune ca, intr-un fel, durerea ar trebui sa capituleze.

Se pare insa ca durerea isi are rolul ei foarte bine conturat.
Care credeti ca sunt "beneficiile" durerii?
Cum actioneaza calmantele?
Exista oare sanse ca durerea sa dispara pentru totdeauna, fara sa mai auzim vreun "au, ma doare"?!

6 comentarii:

Anonim spunea...

Da, intr-o zi nu va mai fi nici plânset, nici durere, dar ziua aceea nu va fi pe pamantul acesta, ci pe unul nou, curatat, refacut. Aici, atâta timp cât există ”cel rău”, va exista și durere, in multiplele ei forme.

Jurnal de Giulesti spunea...

Acesta este un adevar pe care cei mai multi refuza sa-l creada. Ce e de facut?
Lor li se pare mai normal sa suporte durerea decat sa creada. De ce stau oare asa lucrurile? E in firea omului sa aiba dureri mai degraba decat credinta?

Lora Dya spunea...

Beneficiile durerii? Durerea fizica, spre exemplu, iti da de stire ca ceva nu este in regula cu corpul tau, undeva s-a instalat o problema. Cum ar fi ca bolile sa nu aiba niciun simptom? Evident, nu ai sti ca esti bolnav, boala s-ar dezvolta si intr-un final... ai face poc. Deci, in conditiile astea putem vorbi de o binefacere a durerii, atunci cand aceasta te constientizeaza de existenta unei probleme. Si ma mai gandesc la un aspect, unul spiritual: in mod ciudat, cei mai multi oameni devin mai buni (doar) atunci cand trec prin suferinta si ca atare isi indreapta atentia catre Dumnezeu, pe care-L cheamă în ajutor. Ar putea fi si acest aspect incadrat la ”beneficii”, desi nu are aplicabilitate generala.

Jurnal de Giulesti spunea...

Bine punctat, Lora! Asadar, desi produce suferinta, durerea are si cateva lucruri pozitive de spus in viata unui om. Mai trist este ca multi o ignoram si incercam sa o stopam cu calmante, fara sa-i cautam cauza. Spre rusinea mea, de la o vreme, cam fac si eu acest lucru. Sa fie oare inaintarea in varsta de vina? :-(

Jurnal de Giulesti spunea...

De aici http://www.sfatulmedicului.ro/dictionar-medical/durere_3217 am aflat ca in lume exista mai nou centre specifice de tratament al durerii. Foarte interesant. In Romania va mai trece timp pana se va apela la asa ceva. Acum se pare ca suntem mai interesati sa inchidem spitalele....

Jurnal de Giulesti spunea...

Am primit saptamana trecuta e mail un remediu pentru durerile de oase. Iata cum suna: "SPONDILOZA LOMBARA SI CERVICALA

Discopatia cervicala se vindeca total cu frunza de brusture.
In randurile care urmeaza va prezint un tratament naturist cu ajutorul caruia m-am vindecat, dupa lungi suferinte, de discopatie cervicala.
Se ia o frunza de brusture (captalan, lipan) lat. Petasites officinalis, care creste din primavara si pana toamna pe toate santurile, pe maluri de rauri si de paraie, pe sub umbra umeda, de paduri. Frunza proaspat culeasa se pune seara inainte de culcare sa stea 10-15 minute in spirt medicinal (albastru), pana cand se impregneaza bine. Se pune pe ceafa o panza subtire, peste care se aplica frunza bine scursa, peste ea se adauga o alta panza si se fixeaza bine pe ceafa. Se poate fixa si cu un batic legat la spate pentru ca frunza sa nu alunece. Se tine pana dimineata. Tratamentul nu trebuie sa depaseasca 4-6 zile la rand.
Eu am facut acest tratament toamna, iar dupa prima noapte am putut sa-mi misc capul fara sa mai ametesc, iar frunza era subtire ca o foita de tigara. Noaptea am simtit cum efectiv ceva imi tragea boala din ceafa. Dupa sase zile eram ca nou-nascuta, nu mai aveam nici un fel de problema, nici ameteli, nici dureri. Au trecut de atunci zece ani si n-am mai avut nevoie sa merg nici macar la control medical.
Acest tratament este bun si pentru spondiloza lombara si pentru reumatism.
Am marea rugaminte sa publicati aceasta reteta deoarece este la indemana oricui. Nici nu va puteti inchipui cata lume sufera de spondiloza si cat de cumplite sunt efectele ei asupra starii sufletesti a bolnavului.
"

Bloguri, Bloggeri si Cititori