marți, 17 iulie 2012

Fericirea...din lume

foto www.desenez.net

As vrea si eu sa fiu fericita. Poftim ca am spus-o! Pana acum doar m-am gandit la lucrul asta. Sa fiu fericita, sa vad si sa iau totul cu bucurie, sa-mi pictez peretii inimii in roz si doar in roz... Oare cum ar fi? Am fost vreodata cu adevarat fericita?

Raspunsul vine neasteptat de repede: cand eram o copila. Era totul perfect. Nu ma afectau catusi de putin caldura, pantofii de panza vechi, lipsa utilitatilor de oras, trecerea anilor si lista e nesfarsita. Sau era. Si acum e nesfarsita, dar vorbesc de o alta lista. Cea cu nemultumiri si temeri, nesigurante si frustrari.

Cand eram copil, lumea era perfecta. Ii auzeam pe cei mari ca timpul trece ametitor, mie insa nu mi se parea deloc asa. Cei care se imbolnaveau si mureau, erau pentru mine cei care se imbolnavesc si mor. Nici prin cap nu imi trecea ca vom semna si noi sau ai nostri in cartea suferintei.

"Fericirea este opusul materialismului. Este spiritualitate pura si la ea nu ajungi decat prin meditatie profunda si prin dezinteres total fata de lume si viata, si prin renuntare totala. Adica dezinteres si renuntare pot insemna cam acelasi lucru. Dar renuntare explica mai bine... Oricine zice ca este fericit si traieste in lume, habar nu are ce e aceea fericire. Traieste o pseudofericire...." este raspunsul barbatului meu la "cum sa fiu fericita?" Il intreb daca vrea sa mai adauge ceva. Concluzioneaza: "Daca tu crezi ca ar mai fi ceva de spus, inseamna cu na ai inteles nimic".

Ei bine, eu vreau sa fiu fericita traind in lume. Impletind spiritualitatea cu trairile de zi cu zi ale omului de rand. Nu am de gand sa renunt la lume caci m-as dezice de ea, tagaduind-o, in timp ce suntem inseparabile.

Voi aveti o reteta in aces sens? Una din acelea simple si "facubile"? Apreciez cu sinceritate orice raspuns. Va multumesc si va invit sa va analizati "statusul" inimii.

4 comentarii:

Anonim spunea...

Doar langa Dumnezeu exista adevarata FERICIRE!!!

ingiulesti.com spunea...

Mare dreptate ai! Daca poti si vrei, te asteptam sa ne spui mai mult despre acest subiect. Care ar fi pasii spre o asa fericire... Multumesc!

ingiulesti.com spunea...

Uite ce am gasit eu
Sursa: www.crestinortodox.ro:
FERICIRILE
Domnul nostru Iisus Hristos S-a suit in munte si ii invata pe ucenicii Sai zicand:
"FERICITI CEI SARACI CU DUHUL, CA A LOR ESTE IMPARATIA CERURILOR."
Cei saraci cu duhul sunt aceia care se considera pe sine foarte mici in comparatie cu maretia lui Dumnezeu, si care tanjesc sa se inalte la Dumnezeu si in imparatia Lui.
"FERICITI CEI CE PLANG, CA ACEIA SE VOR MANGAIA."
Cei care plang in lumea aceasta trecatoare se aseamana Fiului lui Dumnezeu, care niciodata nu a zambit, dar foarte adesea a plans, din pricina neintelegerii, a pacatelor si patimilor omenesti.
"FERICITI CEI BLANZI, CA ACEIA VOR MOSTENI PAMANTUL."
Cei blanzi sunt iubitori de oameni si rabdatori. Datorita blandetii Sale, Hristos este numit Mielul lui Dumnezeu. Cei mandri si maniosi sunt potrivnici celor blanzi. Ei grabnic castiga, dar tot grabnic si pierd. Cei blanzi dobandesc dupa un timp. Crestinii au fost prigoniti de pagani si aproape nimiciti, dar astazi ei stapanesc pamantul.
"FERICITI CEI CE FLAMANZESC SI INSETEAZA DE DREPTATE, CA ACEIA SE VOR SATURA."
Cei ce flamanzesc si inseteaza de dreptate sunt oamenii care nu pot rabda nedreptatea din lume. Ei vor vedea biruinta lui Hristos Cel inviat, care va invinge toate puterile raului si inimile lor vor fi pline de multumire si bucurie. Ei vor vedea si biruinta Bisericii prigonite si se vor bucura.
"FERICITI CEI MILOSTIVI, CA ACEIA SE VOR MILUI."
Dupa cum ne purtam cu fiii lui Dumnezeu, tot astfel se va purta si Dumnezeu cu noi. Mila pentru mila. Dar multa milostivire dumnezeiasca este cu mult mai mare decat milostivirea oamenilor. "Acestia vor primi insutit" le-a spus Domnul celor milostivi. Milostivirea este o virtute indoita: personala si sociala. Suntem milostivi si fata de noi insine, atunci cand nu uitam de sufletul nostru si mantuirea lui. Egoismul, razbunarea si cruzimea sunt vrajmasii milostivirii.
"FERICITI CEI CURATI CU INIMA, CA ACEIA VOR VEDEA PE DUMNEZEU."
Inima omului este ochiul curat de trebuinta pentru a privi pe cele duhovnicesti, in primul rand pe Dumnezeu. Prin indelunga lucrare si prin harul lui Dumnezeu inima se poate curati de toate necuratirile pacatului, dupa cum ne dau marturie Vietile sfintilor. Gandurile si dorintele rele intineaza si orbesc inima.
"FERICITI FACATORII DE PACE, CA ACEIA FIII LUI DUMNEZEU SE VOR CHEMA."
Hristos este numit imparatul pacii. El a daruit pacea Sa ucenicilor Sai. Fiecare poate da ceea ce are. Daca avem in inimile noastre pace, putem sa o daruim si celorlalti. Pacea mintii, a inimii si a vointei - intreita pace in unitate - aceasta este adevarata pace dumnezeiasca a sufletului. Sufletul necumpatat nu poate avea pace.
"FERICITI CEI PRIGONITI PENTRU DREPTATE, CA A LOR ESTE IMPARATIA CERURILOR."
Sa fii prigonit pentru dreptate inseamna a te asemana lui Hristos si apostolilor. In Biserica Ortodoxa s-au aratat multi mucenici, care au suferit pentru dreptate si care s-au salasluit in imparatia cereasca a lui Hristos. Sfantul Apostol Petru spune: "Caci este mai bine, daca asa este voia lui Dumnezeu, sa patimiti facand cele bune, decat facand cele rele!" (I Petru III, 17).

ingiulesti.com spunea...

continuare

"FERICITI VETI FI VOI CAND VA VOR OCARI SI VA VOR PRIGONI SI VOR ZICE
TOT CUVANTUL RAU IMPOTRIVA VOASTRA, MINTIND PENTRU MINE."
Aici Hristos vorbeste despre patimirea pentru El a celor ce-L urmau. Ei vor fi batjocoriti, defaimati si chinuiti. Dar ei trebuie sa rabde toate cu credinta neclintita si nadejde in El, caci va veni ca Cel din urma Biruitor si Drept Judecator. El va desparti atunci pentru vesnicie dreptii de pacatosi.
CONCLUZIE
"BUCURATI-VA SI VA VESELITI, CA PLATA VOASTRA MULTA ESTE IN CERURI!"
Bucurati-va in lacrimi, bucurati-va in patimire, bucurati-va in moarte, caci cei mai buni din neamul omenesc, care au strabatut aceasta cale spinoasa ca si voi, va asteapta acum in lumea cealalta, unde domneste Hristos, si unde nu este durere, nici intristare, nici suferinta, ci viata si bucurie vesnica.