joi, 2 august 2012

Dau premii, primesc sfaturi, astept si diaspora, multumesc!

Dragii mei,
Ma bate gandul de cateva zile sa scot la soare saltele, canapele, perne si covoare. Sa strang mobila in mijlocul casei si sa curat in tihna, cum fac batranele cand se apuca sa dea cu var. :-) Mi-e frica doar cand ma gandesc... De unde si cu ce sa incep? Plus ca e asa de cald.... dar trebuie! In curand vine septembrie si vacanta ne va spune un trist la revedere copii, la revedere parinti!

Astazi mi-a poposit o idee pe frunte. Sa va rog sa fiti alaturi de mine in identificarea acelor pasi care sa duca la o curatenie generala de zile mari. Sper din tot sufletul sa ma ajutati cu un sfat sau doua, urmand apoi sa le punem pe toate intr-un ordine cronologica. Nu se stie cand vom mai avea nevoie de ele. :-)

Dupa cum banuiti, voi porni singura in aceasta aventura. Am nevoie doar sa ma pornesc, pentru asta mi-as dori tare mult sa imi impartasiti din experienta voastra. So, acarieni, praf ascuns pe la colturi, pete de pe geamuri, atentieeeeeeeee, vin!!!!!!

Era sa uit, toti cei care vor porni alaturi de mine in aceasta aventura, vor intra intr-un concurs in urma caruia vor castiga un sapun cu ulei esential de grapefruit. Asta, asa... sa va imbie si pe voi la curatenie generala ca acusi vine toamna.

Conditii: participantii sunt rugati 
 - sa ofere cel putin 3 sfaturi (pasi preliminari) pentru obtinerea unei  curatenii generale optime in casa;
- sa distribuie articolul de pe pagina  Facebook Jurnal de Giulesti.

Perioada de desfasurare a concursului 3-10 august 2012.
Castigatorul va fi ales prin tragere la sorti (random.org)

Va pup pe nasuc si va astept!


Update. Acest concurs s-a incheiat. Va multumesc si va invit  aici sa cunoasteti castigatorul, si aici sa vedeti rezultatele muncii depuse de participanti.

23 de comentarii:

luminita spunea...

Eu zic asa ,draga mea Dana...Trage aer in piept....pune baticutul pe cap....si hai sa scoatem afara hainele la aerisit...pernele...scoatem covoarele pe batator(daca vrei le si spalam)....si incepem in mare forta...panze de paianjan,praf pr mobila...si ,mai bine danuta mea draga....vin la tine si te ajut...

Jurnal de Giulesti spunea...

Draga mea, Luminita! Te imbratisez si iti multumesc mult pentru dorinta ta de a-mi da o mana de ajutor. Nu e nevoie, sunt obisnuita sa fac totul singura. Prietena mea, Nuami (care e si prietena ta pe FB) imi spune mereu "Daniela, faci prea multe singura". E ok, ma descurc. Evident, ma dor salele doua saptamani dupa, dar... merge. Tu ai si asa destule de facut acasa si la job, ar fi culmea sa vii la mine tocmai acum cand urmeaza sa intorc casa cu fundu-n sus :-))) Sa stii insa ca apreciez foarte mult si ramane sa te vizitam noi pe tine, dupa ce termin curatenia, la culesul viei. :-D
Multumesc pentru sfaturi, o sa le iau de bune. Pup si vorbim curand, stiu ca vrei sa ne intalnim.

birladeanu ana maria spunea...

grea decizie,pe caldura asta eu nu as scoate afar nimic,le decoloreaza soarele:D
eu as scoate dintr-o camera ce ma incurca,apoi as face in liniste curatenia,oricat de ,,generala este curatenia nu are scopul propus daca nu miroase si a var proastat(cazul meu)
spor la lucru,multa rabdare si rezultatele vor fi pe masura

Rotaru Gabriela spunea...

Mai intai draga mea Dana,te echipezi cu niste haine comode bune pentru treaba dupa care incepem prin a dechide geamurile sa aerisim incaperea.Ne debarasam de lucrurile de care nu mai avem nevoie(ordine prin dulapuri,noptiere,etc),stergerea paianjenilor,prafului de pe pereti,mobila,srergerea geamurilor.Scoatem la aerisit lucruri groase, paturi,perne,etc, dupa care le asezam la locul lor.Scuturam si stergem covoarele,le asezam la loc,punem perdelele curate la geamuri si gata curatenia.Oricum iti ia ceva timp dar esti bucuroasa de mirosul curat si proaspat pe care il da casa ta.

Anonim spunea...

Mai intai iti cauti sotul prin casa, il gasesti, il echipezi si hai la curatenie. Pasii amintiti de catre doamnele de mai sus sunt cei pe care ii urmez si eu de regula (aerisit, stergere praf/paianjeni, stergere mobila, aspirare, aranjarea lucrusrilor/obiectelor si la final...improspatare) dar depinde si de ce casa ai, de ca lucruri, de cat de des faci curatenia:)
Oricum ar fi... spor!

Miha Mi spunea...

Eu zic asa: te trezesti de dimineata, iti faci o ordine in gand cu tot ceea ce trebuie sa faci,deschizi geamurile, pui putina muzica, iti pregatesti produsele necesare, iti pui niste manusi pe maini si niste haine lejere si "Doamne ajuta".

Miha Mi spunea...

Eu zic asa: te trezesti de dimineata, iti faci o ordine in gand cu tot ceea ce trebuie sa faci,deschizi geamurile, pui putina muzica, iti pregatesti produsele necesare, iti pui niste manusi pe maini si niste haine lejere si "Doamne ajuta".
PS: Foarte bun articolul!

Concursuri online spunea...

Mult succes tuturor !

Claudia spunea...

1. sa cumperi produse de curatat de calitate;
2.sa ai un aspirator bun,daca se poate de spalat-aspirat;
3.sa fii pregatita sa arunci din lucrurile nefolositoare.
FB:Ingrid Mayra

NADIA IRINA STEFAN spunea...

aerisit,triere obiecte nefolositoare,sters praful

Alina Iacob spunea...

- deschidem geamurile
- sa folosim produse de calitate
- dam cu aspirator, stergem pe jos, praful de pe mobila, geamurile, eee sunt multe de facut pentru a avea o casa curata!

claudia hossu spunea...

nume de fb; hossu claudia;
like si share ;
incep curatenia cu baia iau dinainte otet si bicarbonat de sodiu
dau drumul la muzica si la treaba
Curatare vas de toaleta
Cea mai puternica sursa de mirosuri neplacute este vasul de toaleta. Curata capacul acestuia cu o carpa pe care ai presarat bicarbonat de sodiu. Dupa aceea, inlatura bicarbonatul cu o carpa umeda. Interiorul vasului il poti curata daca amesteci bicarbonat de sodiu cu otet alb. Dupa acest proces, poti adauga cateva picaturi de ulei esential de eucalipt, pentru un miros placut.

Curatare cada si chiuveta
Chiar daca lavoarul si cada par curate, ele trebuie sa fie dezinfectate in mod periodic. In cazul in care acestea sunt lipicioase, le poti curata cu o pasta formata din detergent, o lingura de otet si una de bicarbonat de sodiu.

Petele si mucegaiul formate pe perdelele din baie se pot inlatura cu un amestec din bicarbonat de sodiu si otet. Reimprospateaza mirosul scurgerilor, turnand apa fierbinte cu lamaie, mirosul mai putin placut al otetului din diferite solutii de curatare putand fi neutralizat tot cu ajutorul lamailor. In cazul in care ai tevi din cupru in baie, le poti curata daca le freci cu o felie de lamaie, peste care ai presarat sare.

Calcarul care s-a format pe bateriile din baie se inlatura cu apa, sare si otet, in vreme ce capul dusului poate fi tinut intr-un vas cu otet, timp de cateva ore, pentru a-si recapata stralucirea.
Curata peretii cabinei de dus.

Tine la indemana, cand faci dus, un produs special pentru curatarea baii. Dupa ce ai facut dus, pune putina solutie pe peretii uzi, apoi clateste. Daca usa este din sticla,sterge-o cu o carpa curata, umeda si cu ulei de bebelusi sau sapunlichid; astfel nu vor mai ramane pe ea picaturi de apa

Curatare gresie si faianta
Gresia si faianta se pot dezinfecta daca le cureti cu un amestec format din detergent si apa fierbinte. Sucul de lamaie poate ajuta si el in acest sens. Totodata, pardoseala din placi ceramice isi va recapata stralucirea, daca o speli cu apa si otet.
sterg si gresia din hol;
in camera dau drumul laa geam
sterg pereti cu o matura cu coada lunga ;
matur si sterg parchetul cu apa si putin otet sau Sapun de curatat de la pledge si servetele Pledge ..... Cu mopul inmuiat in solutioa de la Pledge ( sapun lichid pentru podele de lemn si de parchet laminat ) cureti parchetul, iar pentru intretinere ... servetele. doar ca nu are cine stie ce luciu
Scapa de praf.

Pastreaza intr-o cutie pamatufurile folosite; fiind antistatice, ai putea foarte bine sa stergi cu ele praful de pe ecranul televizorului. O alta varianta ar fi sa folosesti o lavetadin bumbac un pic umezita, pentru ca praful sa nu se mai imprastie in aer.

Indeparteaza urmele de pe mobila.

Freaca mobila cu un amestec de ulei de masline siscrum de tigara, apoi curat-o cu o carpa curata si da-o cu spray de mobila
spal geamul cu apa cu otet;
perdeaua cu dero in apa fierbinte apoi o pun in apa cu sare
in bucatarie frigiderul il spal cu apa si bicarbonat;
pe jos matur;spal geamul;
Curata interiorul cuptorului

cu un amestec de apa fierbinte si otet, apoi clateste. Ca sa numai fie nevoie sa cureti prea curand, pune folie de aluminiu in partea de jos a cuptorului;schimb-o de cate ori e nevoie
Degreseaza partea de deasupra a dulapului din bucatarie

cu un burete inmuiat in apa cu sapun sau cu un spray special de curatat.Dupa curatare, asaza coli de hartie, taiate la dimensiunile potrivite, pe care le vei schimbaapoi lunar.
tigaile se curata cu bicarbonat de sodiu
atit am decit o garsoniera

andreea spunea...

Primul pas cand incep curatenia de vara este sa dau muzica la maxim si si apoi la teaba. Incep prin a spala tot ce este prin casa, perdele , covoare si altele. Apoi curat parchetul ,faianta. De obicei fac pe camere curatenie generala ,prima data in dormitoare , apoi in bucatarie si baie apoi pe hol. Mobila o las la urma.

Diana Ioana spunea...

1. Curatarea covoarelor este pentru mine primul pas. Daca preferati metodele mai clasice folositi varza verde- scoate foarte bine mizeria, daca nu solutiile speciale.

2. Praful, trebuie indepartat de pe toate suprafetele din casa. Eu aleg intotdeauna laveta putin umeda sau servetelele umede pentru mobilier.

4.La fel de importante pentru mine sunt perdelele si geamurile.

trasnea gabriela spunea...

curatenia este o placere pt mine... intai dai drumul la muzica.. apoi imi adun tot ce imi trebuie pt curatenie.. matur foras, detergenti carpe de parf solutii./.. prima data incep cu baia.. dezinfetez cam 1 data pe saptamana .. urmatoare este bucataria apoi dormitoarele si livingul il las ultimul.. curtea este ultima... pupici

andra katerina spunea...

In primul rand, sa fii singura-n casa! :)) Eu nu pot face curatenie cum trebuie daca nu sunt singura, nimeni nu ma deranjeaza, nimeni nu trece pe unde am spalat eu. Dupa aceea, muzica, cat mai tare, cat mai ritmata :)) sa ai parte si de putina distractie, dupa care te apuci de curatenia in sine... sfatul meu e sa nu te zgarcesti la produse. chiar merita un banut in plus in investirea in produsele pentru curatenie
am dat share: http://www.facebook.com/KatyaMikhailov/posts/486959694650307

mikybuna spunea...

Eu am inteles una si buna: degeaba faci curatenie daca nu o mentii! Primul pas: duc copii la mama; Al doilea: scot covorul si-l duc la spalat (nu de fiecare data)sau il aspir de zor, Folosesc apoi samponul de covoare, sterg praful...Toate se intampla bineinteles pe melodia I want to break free...

Gheorghe Daniela Catalina spunea...

Sfatul meu este sa dai drumul la muzica atunci cand faci curatenie, pentru ca va ajuta foarte mult. Alegeti melodii energice.
Muzica va poate ajuta sa va miscati repede si va da senzatia ca va distrati.
DE SUS PANA JOS :
De obicei, cand fac curatenie incep cu partea de sus a obiectelor pe care le curat. Evit sa curga detergentul sau sa se depuna praf pe suprafata proaspat curata.
DE LA USCAT LA UD :
Mai intai poti sterge praful si suprafetele, apoi poti incepe cu spalatul podelelor sau suprafetelor care necesita acest fel de curatare.
Mult spor la curatenie! :*
Acestea sunt sfaturile mele, sper sa te ajute.:D

Gheorghe Daniela Catalina spunea...

Sfatul meu este sa dai drumul la muzica atunci cand faci curatenie, pentru ca va ajuta foarte mult. Alegeti melodii energice.
Muzica va poate ajuta sa va miscati repede si va da senzatia ca va distrati.
DE SUS PANA JOS :
De obicei, cand fac curatenie incep cu partea de sus a obiectelor pe care le curat. Evit sa curga detergentul sau sa se depuna praf pe suprafata proaspat curata.
DE LA USCAT LA UD :
Mai intai poti sterge praful si suprafetele, apoi poti incepe cu spalatul podelelor sau suprafetelor care necesita acest fel de curatare.
Mult spor la curatenie! :*
Acestea sunt sfaturile mele, sper sa te ajute.:D

Magdalena Alexa spunea...

Eu zic asa: Pentru inceput mult curaj, timp la dsipozitie si produsele care sa-ti vina in ajutor. Apoi, eu cel putin asa procedez, spal paturi, cuverturi, perdele, geamuri, usi, iar la final covoarele aspirate, sterse cu Vanish,aspirat pereti, parchet si in final sters praful si aranjare la locul lor. Spor la treaba ca si eu urmez!

Anonim spunea...

1. Inventariaza tot ce este inutil si scapa de vechituri etc. care iti ocupa spatiul si timpul mutandu-le de colo colo.
2. Pune obiectele in saci, pungi de plastic, acopera totul cu folii de plastic ( se gasesc in magazine de profil, sunt usoare, ieftine ...)
3. Pregateste toate cele necesare ca odata inceputa corvoada, sa nu mai fie necesara intreruperea activitatii pentru a colinda magazinele.
(4. Panificati un supliment de 40-50% mai mult timp , caci vor aparea activitati - si cheltuieli- neprevazute.
Curaj, caci nu exista alternativa...
Dorina

Bianca Roxana spunea...

Am poposit si eu cu cateva sfaturi;)mai mult sau mai putin utile.
La mine curatenia generala incepe cu o sesiune de shopping, sa ne binedispunem, chiar daca vom cumpara doar lucruri absolut necesare curatarii tuturor suprafetelor.
Dam muzica la maxim, deschidem larg toate ferestrele, scuturam, aspiram si frecam cu drag si spor toate suprafetele, spalam tot ce poate fi spalat si incet,incet punem toate la locul lor.
Eu nu iau pauze, caci daca ma opresc, ma opresc de tot.
Cand imi organizez spatiul destinat hainutelor,nu ma apuc si de alte lucruri, pentru ca ma obosesc prea rau, intru in panica pentru ca nu termin in timp util si nu mai fac totul cum trebuie.
Cand fac o curatenie generala, arunc majoritatea lucrurilor inutile pe care le pastrez degeaba in ideea ca le voi folosi vreodata.Doar atunci ma simt in stare sa arunc toate nimicurile pe care le adun in restul anului.

Bianca Roxana spunea...

Scuze, am revenit cu completarea mesajului.
Nume Facebook: bianca roxana anitei
share https://www.facebook.com/bianca.roxana/posts/271477336299036
Succes in toate!

Bloguri, Bloggeri si Cititori